Teknoloji

İnternet Hızınızı Artıracak 7 İpucu

İnternet hızınızdan şikayetçiyseniz ve teknik sorunlar yaşıyorsanız internet hızınızı artırmanıza yardımcı olacak 7 ipucunu değerlendirebilirsiniz. İşte 7 ince ayar…

Yüksek hızlı internet hizmeti alınsa bile kullanılan cihazlar ve cihazlardaki sorunlar internetin yavaşlamasına neden olabilir. Eğer bu gibi durumlarda servis sağlayıcınızdan destek alamıyorsanız 7 ipucunu öğrenerek hızınızı artırabilirsiniz.

İşte İnternet Hızını Artırmanın 7 Yolu

Modeminizi ve Yönlendiricinizi Sıfırlayın

Yanlış yapılandırılmış modemler ve yönlendiriciler nedeniyle İnternet hızı yavaşlayabilir. Özellikle evinizde ana modem dışında ek sinyal güçlendiriciler kullanıyorsanız yavaş internetin en büyük sorunlarından birini yaşayabilirsiniz. Bu nedenle evde internete ilk bağlanan cihazlardan başlamak her zaman doğru yol olacaktır. Her iki cihazın da sıfırlanması, fabrika ayarlarına döndürülmesi ve sıfırdan kurulum yapılması, temiz bir kurulum ile cihazlardaki arızaları ortadan kaldıracaktır. Günümüzde birçok modem otomatik olarak kullanıcı bilgilerini alarak kullanıma hazır hale gelmektedir. Ancak bu işlemlere başlamadan önce mutlaka internet servis sağlayıcınızdan hizmetiniz için gerekli olan kullanıcı adı ve şifre bilgilerini isteyiniz.

İnternet Hızınızı Arttıracak 7 İpucu!

Tüm cihazları kapatın ve yaklaşık 15 dakika kadar kapalı bırakın. Daha sonra cihazların üzerindeki sıfırlama bölümlerinden cihazları sıfırlayın. Cihazlar açılıp erişildikten sonra modem ve yönlendirici ayarlarınızı yeniden yapılandırın.

Ağınızdaki Cihazları Kontrol Edin

Bazı durumlarda ağa sızan kişiler internet üzerinde yük oluşturabilir. Bu tür durumlar genellikle fark edilmez. Bu nedenle ağdaki cihazların kontrolü oldukça önemlidir. Modeme modem arayüzü üzerinden erişen tüm cihazları kontrol edin. Burada tanımadığınız cihazlar varsa MAC adresleri üzerinden engelleyin. Mümkünse bir güvenlik duvarı oluşturun ve internet bağlantısını kullandığınız cihazları bu güvenlik duvarlarına ekleyin. Bu şekilde güvendiğiniz cihazlar dışındaki cihazların internet erişimini kolayca engelleyebilirsiniz.

Ethernet Temasıyla Test Edin

Wi-Fi kablosuz bir ağ olduğundan evdeki farklı yönlendiricilerden, sinyallerden ve teknolojik cihazlardan etkilenebilir. Sorunun internetten kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için Wi-Fi ve kablolu bağlantı üzerinden testler yapın. İnternet hızınızı ölçün ve karşılaştırın. Sonuçlar tutarsız ise Wi-Fi hızını engelleyebilecek detayları göz önünde bulundurun ve analiz edin.

İnternet Hızınızı Arttıracak 7 İpucu!

DNS’nizi Temiz Tutun

DNS (alan adı sistemi) kaydı, tüm web sitelerinin kayıtlarını tutan bir önbellektir. Ancak çok fazla site ziyaret edilip periyodik temizlik yapılmazsa iletişim sorunları yaşanabilir. Bu nedenle internet cihazlarında işlemleri tamamladıktan sonra internete bağladığınız cihazlarda da bu tür temizleme işlemlerini gerçekleştirin. Örneğin Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemlerini kullanan bilgisayarlarınızda Komut İstemi’ne ipconfig/flushdns komut satırını yazarak DNS’inizi kolaylıkla temizleyebilirsiniz.

Daha Hızlı Bir Tarayıcıya Geçin

Tarayıcılar internet hızını etkileyebilir. VPN gibi ek araçlar kullanan birçok tarayıcı olduğundan kullandığınız tarayıcı dışında alternatifleri deneyerek test edebilirsiniz. Brave ve Opera gibi günümüzün tanınmış tarayıcıları, kullanıcıların Chrome’a ​​olan güvenini kazanmayı başardı.

Önbelleğinizi Yönetin

Tarayıcılar önbellekleme sistemlerini kullanır. Bu da çok fazla farklı siteye giriş yapan bir kullanıcı için arka planda çok fazla veri oluşmasına neden olur. Önbelleği temizleme konusunda başarılı olan birçok eklenti ve program vardır. Bu seçeneklerden güvendiklerinizi kullanmaya başlayabilir ve periyodik olarak temizleyerek hız sorunlarının tekrar etmesini önleyebilirsiniz.

İnternet Hızınızı Arttıracak 7 İpucu!

Wi-Fi Sisteminizi veya Bant Genişliğinizi Yükseltin

Türkiye’de yeni teknolojiler kullanıldığı için hızınız yeterli değilse internet servis sağlayıcınızla iletişime geçin. Fiber internet gibi yeni internet altyapılarını kullanarak hız problemini tamamen çözebilirsiniz. Ayrıca router gibi farklı cihazlar kullanıyorsanız güncel olup olmadıklarını, güncellenip güncellenemeyeceklerini, aldığınız internet hizmetini kayıpsız aktarıp aktarmayacaklarını kontrol edin.

Ev Sistemini Kontrol Edin

İnternet, internet sağlayıcınızın kabloları aracılığıyla evinize ulaşırken, ev içindeki temaslar farklılık göstermektedir. Genelde hiçbir internet sağlayıcı ev içerisinde bu sisteme müdahale etmez. Bu nedenle zamanla yıpranan ve hasar gören kablolar internet hızında sorun yaşanmasına neden olabiliyor. Yukarıdaki adımların tümü hız sorununuzu çözmezse muhafaza sistemini kontrol edin. Pek çok sorunun kaynağı evin işlevini kaybetmiş iç sınırlarıdır.

İnternet Hızını Artırmanın İpuçları

Buradaki adımların her biri farklı bir süreç gerektirir. Eğer internet hızınızda sorun olduğunu düşünüyorsanız öncelikle farklı cihazlarda test yapmalısınız. Eğer tüm cihazlarda internet hızınızın düşük olduğunu düşünüyorsanız mutlaka servis sağlayıcınıza başvurun. Görüşmeler sırasında hattınızın incelenmesini isteyebilir ve herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol ettirebilirsiniz.

Türkiye’de internet hizmeti veren firmalar arasında en çok kullanılanlar TTNET ve Turknet’tir. Bunların dışında Turkcell ve uydu antenleri üzerinden hizmet veren birçok farklı firma bulunmaktadır. Bu nedenle bölgenizdeki en iyi altyapıya sahip firma ile iletişime geçin ve sundukları koşulları inceleyin. Özellikle online oyunlar gibi internet hızının çok önemli olduğu oyunları oynuyorsanız sürekli internette sorun yaşamak sorun haline gelecektir. En iyi servis ve hizmeti tercih ederek bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.

saricakaya-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu